אם התינוק שלכם סובל מגזים שימו לב באיזה שעות זה קורה.
אם זה תמיד בשעות אחר הצהרים/ערב ייתכן מאד שזה לא גזים אלא משהו אחר כמו רצון לאכול עוד או חוסר בתנועה. כי אחרת לא ייתכן שמערכת העיכול שעובדת 24/7 דווקא "מחליטה לעשות בעיות" בשעות קבועות……
אז מה עושים? מניקים לפי דרישה, ומחזיקים על הידיים כמה שיותר במהלך ביממה כולה ולא רק בשעות שקשה.
"אם נחזיק כל היום על הידיים אז התינוק יתרגל לזה"
ובכן התינוק שלכם "התרגל" לידיים או נשיאה על גוף מבוגר במשך 9 ירחי לידה…… אז כרגע כל שנייה שהוא לא עליכם הוא למעשה בתהליך גמילה מידיים וזה לוקח זמן.
התינוק רגיל לחוש תנועה. ברחם הוא יכול היה לזוז ולשחות, אימא שלו זזה ואפילו כשהיא ישנה היתה תזוזה של הלב, מערכת העיכול וזרימת דם בכלי הדם. כך שהתינוק כל הזמן חווה תנועה.
בשביל תינוק לישון במיטה, עריסה או עגלה זה משהו חדש ושונה כי הוא רגיל לישון כשיש תנועה מסביבו.
למה חשוב לטפל בטבור?
הטבור הינו הגדם של חבל הטבור שהיה קשור לשליה. לאחר חיצוכו נשאר גדם קטן. בדרך כלל קצה הגדם יבש והמטרה של מריחת האלכוהול על האזור הינה על מנת לייבש את הטבור ונפילתו המהירה. אז תשימו את האלכוהול על הקצה היבש זה לא יעזור לעומת זאת הרמה של הטבור ושימת האלכוהות על האזור בו הטבור מתחבר לגוף תעזור לייבש את המקום.
חשוב להמשיך ולשים אלכוהול גם מספר ימים לאחר נפילת הטבור.
הרבה הורים נמנעים מלהחליף טיטול אחרי אוכל בטענה שהתינוק יפלוט.
אבל אם מחליפים את הטיטול נכון זה לא יקרה.
כאשר אתם מחליפים את הטיטול נסו לסובב את האגן של התינוק מצד לצד במקום להרים את רגליו וישבנו על מנת לגלות את ה"אוצרות" המוחבאים במורד הגב.
בדרך הזו לא יופעל לחץ על הקיבה והסיכוי שהתינוק יפלוט הינו קטן מאד.
תינוק מצוננים לעיתים יתקשו בהנקה.
קשה לזהות שהתינוק מצונן אבל שימו לב אם יש נזלת באפון שלו או שהוא משתעל.
אצל תינוק מצוננים נראה לעיתים צואה מעורבת בנזלת ולעיתים היא תצבע בירוק. תינוק מצוננים גם נוטים לפלוט יותר מכיוון שהם אינם יודעים לקנח את האף הם יבלעו את הנזלת וכשהקיבה תתקשה להכיל זאת הם יפלטו חלב מעורב בליחה.
בהנקה כדאי לנסות תנוחות זקופות ככל הניתן כך שהנזלת לא תעלה ותחסום את דרכי הנשימה שלהם כמו אצלנו כשאנחנו שוכבים על הגב כשאנחנו מצוננים.
אם גם התינוק שלכם לא ישן בלילה אז המידע הזה הוא בשבילכם. שימו לב שהתינוק ישן במהלך היום 3-4 שעות בין הארוחות ורק בלילות הוא מתעורר כל שעה שעה וחצי. אז אולי נשנה את זה……?
כשהיית בהריון ועבדת התינוק שלכם ישן כל היום וכשהגעת הביתה הוא התעורר והתחיל לנוע. אז התינוק שלכם נשאר באותו פורמט.
עכשיו יש 3 אפשרויות בפניכם:
להמשיך לא לישון בלילות עד שהתינוק יבין שהוא נמצא בשעון ישראל ולא שעון רחם….
לעלות על מטוס למדינה מערבית לנו (רצוי ארצות הברית או קנדה) שם התינוק והשעון יהיו מסונכרנים…
להעיר אותו ביום לאוכל כל שעה וחצי שעתיים מתחילת ארוחה לתחילת ארוחה ואז בלילה הוא יקום כל 3-4 שעות לאכול
ולכל מי שאומר שלא מעירים תינוק ישן אני עונה שלא מעירים הורים ישנים
אחת ה–המצאות של השנים האחרונות הינה המגבונים לניקוי ישבנים…..
אבל בואו נחשוב על זה רגע, המגבונים ידועים כמורידי כתמים מ ע ו ל י ם ….. אז אולי זה קצת בעייתי להשתמש בזה על ישבנו העדין של העולל שלנו?
רופאי עור ממליצים להימנע משימוש במגבונים מכיוון שהם מכילים סבון ואז אנחנו מורחים שכבה של סבון על שכבה של סבון על שכבה של סבון על הישבן של התינוק שלנו…. וסבון הוא חומר מאד מייבש אז הוא עלול לגרום ליובש ואפילו סדקים באזור כל כך עדין.
או קיי שוכנענו אז מה עושים? ובכן אתם מכירים את המגבות נייר רב פעמיות? כאלו שמרטיבים סוחטים ומנגבים איתן? אז יאללה תשתמשו בהן. ניתן לקחת כמה בתיק כשהן במצב יבש ואז להרטיב כשצריך להשתמש ולזרוק.
לפני 11 שנה הגעתי לביקור בית בהרצליה אצל זוג צעיר והורים חדשים לתינוקת מקסימה. האבא נהג למרוח שכבה מאד נדיבה של משחה על הישבן של התינוקת כשהסברתי שאין באמת צורך בזה אלא רק אם אדום הוא היה מאד מופתע.
כל פעם שאנחנו נפגשים מאז הוא מזכיר לי את הסיפור הזה וכמה כסף חסכתי להם על משחה מיותרת…
תינוק נולד במשקל מסוים. עד 7% ירידה זה סביר בין 7-10% זה כבר מתחיל להטריד ואז הוא תחת השגחה יותר צמודה.
מכיון שיש הבדל בין משקלים חשוב מאד שהתינוק תמיד יישקל על אותו משקל באותו מקום. אם זה לא ניתן אז בקשו מהאחות לשקול את הנייד שלכם וכך תוכלו לכייל בין המשקלים…..:)
חשוב מאד למהר ולהשקל בטיפת חלב סמוך לשחרור הביתה. אנחנו מצפים לראות חזרה למשקל הלידה לאחר 7-10 ימים מהשחרור הביתה (עד שבועיים זה סביר). ולכן חשוב שיהיו לכם שתי שקילות על אותו משקל בתוך הזמן הזה.
תינוקות יונקים יכפילו בדרך כלל את משקל הלידה עד גיל 3.5-4 חודש ומשם יעלו בקצב איטי יותר. זה נראה כ"שבירת העקומה" אבל למעשה אם התינוק הכפיל את משקל הלידה והוא ממשיך ועולה במשקל אז זה בדרך כלל תקין.
דוגמא במספרים:
תינוק נולד 3.300. שוחרר 3.100. נשקל בטיפת חלב בגיל 4 ימים 3.100. בגיל 10 ימים שוקל 3.320.
בגיל 4 חודשים התינוק שוקל 6.700.
בגיל שנה התינוק הזה אמור לשקול 9900 ( פי 3 ממשקל הלידה) אז ברור שהוא אינו אמור להמשיך ולעלות 800-1000 גרם בחודש, כמו בחודשים הראשונים לחייו. אלא עליו לעלות 3200 גרם ב8 חודשים ממוצע של 400 גרם בחודש.